Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: kambanka
Категория: Забавление
Прочетен: 5810
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 29
Архив
Постинг
17.07.2017 15:57 - За Света Марина - покровителката на семейството, родилките, децата и младите в предбрачна възраст
Автор: kambanka Категория: История   
Прочетен: 86 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.07.2017 18:39


 Празникът на Св. Марина се отбелязва на 17 юли (31 юли стар стил). Това е третият ден от т.нар. ГОРЕЩНИЦИ. Според народните предания тя е дъщеря на Домна царица. Обречена е да стане жена на Слънцето и то я взема на Гергьовден. 

Горещниците се честват на 15, 16 и 17 юли. В различните райони на страната са наричани още – Люта, Чурута, Блъсъци, Чуреци, Марина Огнена, Опална Марина, Чурлига, Пърлига. В запис от Чилнов се казва, че Света Марина има две слуги – Люта и Чурута. 
По време на Горещниците е забранена всякаква трудова дейност, както на полето, така и в дома, защото от небето ще падне огън и ще запали снопите и къщата. 
В първия ден от Горещниците ритуално се огася старият огън (вярвало се е, че силата на огъня намаля и трябва отново да се поднови).
През втория ден вечерта населението се отправя към аязмото на светицата, за да преспи там. Към 9.00 ч. се прави първи водосвет. Вечерта се играят хора, пеят се песни. 
В полунощ се пали новият божи, див огън. Ритуалът се изпълнява от двама близнаци или двама мъже с едно и също име, което да е единствено в селото. Мъжете се събличат голи и започват да трият едно в друго сухи липови, хвойнови или лескови дръвчета, докато се получи огън. С него заклаждат голям огън, който всички присъстващи прескачат за здраве. Всеки си взема жар от новия огън и запалва домашното огнище. Затова се смята, че Света Марина (Марина Огнена) е повелителка на огъня.
Вечерта на 16 срещу 17 юли хората преспиват в близост до аязмото. 
На третия ден сутринта при изгрев слънце се извършва втори водосвет. Веднага след това присъстващите се поливат с вода от целебния извор. Отнасят вода от извора вкъщи, за да осветят дома си. 
Смята се, че Огнена Марина е покровителка и на водите (както Артемида). Вярвя се, че изворите, обречени на Света Марина, които се намират винаги до стари светилища, параклиси или черкви, чийто патрон е светицата, са много лековити. Ето защо през трите горещници хората се поливат или къпят в топли води, с вярата, че няма да се разболяват през годината.

Огнена Марина се почита и като покровителка на брака, родилките, децата и младите в предбрачна възраст.
В селата на Стара планина с Горещниците започва периодът на седенките.
Обредното “заклаждане” на първата моминска седянка е придружено с много интересни действия и наричания, в чиято основа е любовната магия. През трите дни момите събират съчки и влачат след себе си стебла от тиква, “за да се събират и влачат ергените по тях”. Вечерта девойките се събират с хурките си на седянката. Една от тях отива с котле да налее прясна вода от воденицата, защото там водата се върти и така се пожелава “ергените да се въртят около тях". После дават тайно на момците да пият от тази вода за любов. При запридането на хурките се изрича магическо заклинание. ”Какво предеш?” - пита едната от момите. Отговорът е: ”Запридам ергените от Горната махала до Долната”. Вечерта, когато си легнат да спят, девойките слагат мокър конец в комина “за да съхнат момците по тях, както съхне конецът”. Има обичай и да забождат хурките си в мравуняк, “за за пъплят ергените по тях, както пъплят мравките”.
Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото - може би като отглас на легендата, че убива дракона-изкусител, като с кръстен знак се избавя от търбуха му. От една песен за разделяне на земята между трима светци се разбира, че Св. Илия, Св. Иван и Св. Никола са братя на светицата.

 

 

(На снимката - Св. Марина хванала дявола за рогата)image
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930